Det finns teckensnitt som sandkorn på stranden. Om det är en systemfont som Arial, vilken som standard stöds på alla datorer, eller en av de populära teckensnittsfamiljerna som Helvetica. För att se exakt de teckensnitt i tryckdata-anläggningen som du har bestämt för den senare tryckprodukten, måste du bädda in teckensnitten. Hur man gör det och varför inbäddning av teckensnitt är så viktigt, förklaras i denna Tutorial.

Innehållsförteckning för detta bidrag:

Varför ”bädda in teckensnitt”?

Du kan också vara bland de personer, som har installerat otaliga teckensnitt på din dator. Från den klassiska Helvetica till det mycket eleganta smyckesteckensnittet i handstilsutseende, kanske finns allt hos dig, som kan användas vid något tillfälle. Och du vet säkert följande problem, som även dyker upp i program som Word eller PowerPoint: Det krävs mycket arbete för att skapa ett snyggt och visuellt tilltalande dokument. Men efter överföringen, t.ex. till en kollega, ser plötsligt allt helt annorlunda ut i dokumentet – teckensnittet har ändrats automatiskt. Detsamma kan också hända i tryckdata-dokumenten. om teckensnitten inte är inbäddade. När du skapar tryckdata, väljer du vanligtvis ett typsnitt för ditt tryckprojekt, placerar texten i det valda teckensnittet på dokumentet och exporterar slutligen det färdiga projektet som PDF. Om du skickar projektet i PDF-format till ett tryckeri, kommer det inte att ha exakt samma teckensnitt som du valt. Under vissa omständigheter uppstår en felaktig visning av tryckdata.

Onlineprinters förfogar över en stor samling med olika typsnitt. Om en beställning kommer till oss och teckensnitten inte är inbäddade, försöker vi automatiskt lägga in teckensnittet. Om vi inte hittar de teckensnitt som används i vår databas, kan vi inte ta över inbäddningen och vi kontaktar dig. För att undvika förseningar, kan du se till att tryckdata från program som InDesign exporteras smidigt redan innan överföringen av tryckdata, genom att bädda in teckensnitten.

Vad händer vid inbäddning?

I grund och botten, när du lägger in teckensnitt, är de teckensnitt som är installerade på din dator eller de tecken du använder bifogade i PDF-dokumentet. Således ”äger” tryckeriets dator under tiden dokumentet är öppet det använda typsnittet. Din tryckdatafil blir bara lite större genom inbäddning – men alla teckensnitt kan visas korrekt.

Ett teckensnitt kan bara inbäddas om inbäddning tillåts av tillverkaren. Teckensnitt som laddas ned från internet, är vanligtvis licensvillkoren bifogade som textdokument.

Teckensnittexport från InDesign

När det gäller InDesign, inbäddas varje typsnitt automatiskt under export om tillverkarens licensvillkor tillåter det. Om du vill se till att alla teckensnitt är bifogade när du exporterar till PDF-filen, gå via Export window i InDesign till fliken Advanced.

embedding fonts indesign export

I detta fönster ser du informationen ”Only fonts with appropriate permission bits will be embedded“. Vid export bifogas alla använda tecken i respektive teckensnitt.

Kontrollera inbäddning av teckensnitt

Om teckensnitt inte exporterades korrekt, ersätter Adobe dem med vissa standardtypsnitt i PDF-dokumentet. Detta kan ses i vissa fall vid första anblicken, men inte i andra. För att kontrollera att alla teckensnitt du vill ha har exporterats korrekt, kan du granska de exportinställningar du använder för teckensnitt i Adobe Acrobat. Klicka för detta med right-click i det öppnade dokumentet och välj nu i den synliga kontextmenyn punkten Document properties. I följande fönster hittar du under de olika flikarna information om respektive exportinställningar. I fliken Fonts visas alla teckensnitt sinsemellan som finns med i dokumentet.

embedding fonts - checking

Viktigt är, vad som står bakom teckensnittet:

  • Namn på teckensnittet (inbäddat): Teckensnittet är fullständigt inbäddat.
  • Namn på teckensnittet (inbäddad undergrupp): Teckensnittet är delvis inbäddat.
  • Namn på teckensnittet: Teckensnittet är inte inbäddat.

Vid ett fullt inbäddat teckensnitt är hela teckenuppsättningen inbäddad, medan för ett delvis inbäddat teckensnitt är bara de tecken som faktiskt används i PDF-filen inbäddade. Även delvis inbäddade teckensnitt är tillräckliga för att överföra PDF-filen till tryckeriet. I vårt exempel är två teckensnitt delvis inbäddade: ett teckensnitt som används för rubriken och ett teckensnitt där huvudtexten är placerad.

Omvandla teckensnitt i banor

Om ett teckensnitt inte kan inbäddas, eller det är inbäddat trots att visningen i PDF-filen är inkorrekt, måste tecknen konverteras till banor. Fel i visning av teckensnitt i PDF kan t.ex. vara att respektive upphovsman av ett typsnitt inte har behållit exakta typografiska specifikationer. Visuellt ser teckensnittet bra ut, men det kan inte behandlas tekniskt korrekt. Program som Adobe Acrobat försöker korrigera eller förbättra inträffade fel, som i de flesta fall leder till ännu fler fel i visningen. På några tecken kan det t.ex. finnas små pixelfel eller element fattas i kraftigt böjda teckensnitt. Om så är fallet, kan detta fastställas med en kort visuell kontroll i PDF-dokumentet. Se för detta i rubriken och förstora detta med magnifying glass eller alternativt med CTRL & +/-. Kontrollera om teckensnittet har fel vid extrem förstoring. Upprepa kontrollen för alla andra delar av texten.

Genom att konvertera teckensnitt till banor ger InDesign möjligheten att komma runt problem i visning eller inbäddning. Adobe Acrobat behöver inte längre kämpa för att känna igen det befintliga teckensnittet, men visar bara den färgade banan.

För att omvandla ett teckensnitt i InDesign till en bana, måste du text frame och klicka på fliken Create outlines.

convert type to outlines

Speciellt vid mycket små och filigrana teckensnitt måste du notera att duktusen, alltså teckensnittets karakteristiska egenskaper som linjetjocklek, linjelutning och linjeföring kan vara något tjockare vid omvandling till bana. Eftersom teckensnittet inte längre betraktas som teckensnitt, utan som ett vektorobjekt. Texten kan flyttas och ändras i storlek utan förlust av kvalitet, men innehållet kan inte längre bearbetas. Därför bör konvertering av teckensnitt till banor vara ett av de sista stegen i ditt arbetsflöde. Efter export av tryckdata, ska teckensnittet visas korrekt i PDF-filen.

Sammanfattning: Det korrekta arbetsflödet i InDesign

Så att inga oönskade överraskningar inträffar, följ dessa tre steg, när du integrerar teckensnitt i ditt InDesign tryckdata-dokument.

Steg 1: Upprätta InDesign-projekt

Placera din text med valfritt teckensnitt och teckenstorlek i ditt tryckprojekt. Med de vanliga teckensnitten Arial, Helvetica, Futura eller Frutiger kan du vara säker på att dessa teckensnitt exporteras utan problem. För teckensnitt som du har laddat ner gratis från Internet, bör du kontrollera rätt export.

Steg 2: Export från InDesign

För att exportera ditt färdiga tryckprojekt klickar du bara på fliken File > Export. I exportfönstret ser du under punkten Advanced anvisningen “Only fonts with appropriate permission bits will be embedded”. Vid export bifogas alla använda tecken och teckensnitt i dokumentet.

Steg 3: Kontrollera exporterade PDF-tryckdata

embedding fonts step 1

I det sista steget granskar du den skapade PDF-filen angående felaktiga visningar, genom att med stickprov titta närmare på texterna. Kontrollera dessutom utmatningsinformationen i exportinställningarna om ämnet teckensnitt:

embedding fonts step 2

Om ett teckensnitt inte är inbäddat, måste det konverteras till banor i InDesign-dokumentet:

embedding fonts step 3

Infografik för nedladdning

Ladda ner steg-för-steg-guiden till ”Kontrollera exporterade PDF-tryckdata & inbädda teckensnitt” som infografik.

Nedladdning

Bädda in teckensnitt med Photoshop och Illustrator

För att optimalt bearbeta teckensnitt och texter, är InDesign det rätta valet. Med grafikprogrammen Photoshop och Illustrator, kan även PDF-filer skapas med inbäddade teckensnitt. Du bör dock beakta några punkter!

Photoshop

Photoshop är ett pixelbaserat grafikprogram. Det finns betydande begränsningar för inbäddning av teckensnitt. Om du fortfarande vill placera ett teckensnitt i Photoshop har du två alternativ: Du kan antingen placera teckensnittet och keep the text layer eller rasterize the text. Det senare betyder emellertid att du inte längre kan bearbeta texten med grafiska effekter eller ändra innehållet. I princip rekommenderas den första varianten. Om du exporterar ditt projekt med det befintliga textlagret, bäddar Photoshop in teckensnittet i PDF-dokumentet. Om du ändå rastrerar texten, konverteras teckensnittet fullständigt till en pixelgrafik och ändras därmed från ett textlager till ett grafiskt element. Om du nu skapar en PDF-fil från ditt projekt, finns det inget inbäddat teckensnitt i dokumentet. Detta är också uppenbart, om du förstorar PDF-filen. Du kommer därigenom att känna igen rastreringen (trappeffekt) vid kanterna av teckensnittet. Hur stark denna trappeffekt blir, beror på teckensnittets storlek och upplösningen i dokumentet. Vid ett extremt stort teckensnitt i ett dokument med en upplösning på 300 dpi är denna trappeffekt märkbar endast vid en kraftig förstoring.

För att skapa en PDF-fil från Photoshop, klicka på fliken File > Save as och välj Photoshop PDF. Till skillnad från exportfönstren i InDesign eller Illustrator har du här bara ett litet urval av inställningsmöjligheter.

Illustrator

Som ett vektorbaserat grafikprogram är Illustrator mer lämpligt för PDF-export. Så snart du placerar ett teckensnitt i ditt dokument, ser Illustrator det som textlager och bäddar in teckensnittet i enlighet därmed när du exporterar det. Sättet att spara är exakt detsamma som i InDesign. Illustrator ger dig också möjlighet att konvertera texten till banor i programmet. Detta rekommenderar vi bara, om teckensnittet inte kan bäddas in, t.ex. på grund av licensbegränsningar. Välj för detta texten och klicka på fliken Object > Transform. Textrutan blir upplöst och teckensnittet konverteras till banor. Om den tunna blå textramen inte längre löper runt hela texten efter konvertering, men är synlig vid kanten av varje bokstav, blev processen lyckad. Textinnehållet är inte längre redigerbart.

För att skapa en PDF-fil från Illustrator, klicka på fliken File > Save as och välj PDF. I följande export window hittar du nu underpunkten Advanced, vilken är identisk med underpunkten i InDesign. Här kan du kontrollera igen, om texten verkligen är inbäddad när du exporterar till PDF-filen.

Credits:

Utformning av medieformgivaren Christoph Ullrich.