Utan limning, klistring eller andra former av bindning blir det inga broschyrer, inget block, ingen bok och ingen tidskrift av en bunt papper. Vi presenterar olika bindningstyper – från blocklimning till spiralbindning – och förklarar, hur du väljer en lämplig bindningstyp för din tryckprodukt.
I jämförelse: Bindningstyper för tryckprodukter
Först den bokbindningstekniska vidarebearbetningen gör lösa blad och falsade ark till en färdig tryckprodukt för användning. Valet av olika typer av bindning är stort och inte alla bindningar lämpar sig för varje projekt. Produktionskostnader, hållbarhet, sidstorlek och efterföljande användning av en trycksak är de vanligaste kvalitetskriterierna för att välja bindning. För att säkerställa att dina tryckprodukter uppfyller individuella krav, kommer denna artikel att belysa de mest populära typerna av bindning och deras specifika fördelar och nackdelar. Med denna information kan du professionellt bestämma rätt bindning för ditt nästa projekt.
Innehåll
- Klammerhäftning
- Limbindning
- Falsklistring
- Blocklimning
- Trådhäftning
- Spiralbindning
- Ytterligare bindningstyper
- Tips: Hur väljer du den passande bindningen?
- Tabell: Vilken bindning för vilken produkt?
Klammerhäftning
Klammerhäftning är en verklig klassiker bland bindningssätten. Den är också känt under beteckningarna baktrådshäftning, trådhäftning, rygghäftning, klammerbindning eller trådbakstickhäftning. Denna typ av bindning används särskilt ofta i följande tryckprodukter:
- Tidskrifter
- Reklamtrycksaker av alla slag
- Broschyrer
- Kataloger
Vid baktrådshäftning ansluts de i varandra instuckna tryckarken med klamrar av tråd under bara en arbetsgång i ryggfals. Tråden skjuts i de flesta fall på två ställen genom bunten och böjs på insidan. Efter bindningen följer redan den slutliga arbetssteget: Tresidig beskärning.
Kostnadseffektivt och snabbt att producera – det är fördelarna med denna häftning. Det kännetecknas också av en relativt lång hållbarhet och ett mycket bra uppslagningsförhållande. Tryckta motiv är synliga långt in i bandet (mitten av trycksaken när den är uppslagen).
Sidorna med klammerhäftade trycksaker, måste alltid vara delbara med fyra, så enstaka sidor är inte möjliga. Det enda undantaget: Utfällbara extra sidor, även kallade för infällbar del, på omslags- eller innersidorna.
Det maximala antalet sidor beror på papprets gramvikt. Ju högre gramvikt på pappret, desto lägre är antalet möjliga sidor. Till jämförelse: I en broschyr har vi till exempel utrymme för maximalt 40 sidor med 250 g/m² bildtryckpapper, medan 90 g/m² bildtryckpapper kan rymma upp till 128 sidor.
Tråden som används för häftning med klamrar, finns vanligtvis i olika mantlar och färger. En modifiering är ringöglehäftning, som är försedd med utåt böjda öglor, vilket möjliggör en enkel häftning och arkivering utan perforering.
För- och nackdelar med klammerhäftning
- Fördelar
- Snabb och billig
- Hållbar
- Bra uppslagningssförhållande
- Ekologisk tack vare liten materialanvändning
- Många format och variationer är möjliga
- Trycket är synligt ända in i ryggen
- Uttagbara sidor och arkiveringsbar med ringöglor
- Nackdelar
- Sidantalet är begränsat
- Verkar inte särskilt exklusiv
- Krypning
- Ryggstegring, därför inte bra att stapla
Limbindning
Namnet på denna bindningstyp avslöjar: Sidorna i en tryckprodukt är limmade ihop med varandra för att producera en hållbar trycksak. Limbindning är perfekt för:
- Försäljningskataloger
- Tidskrifter och magasin
- Omfattande broschyrer
- Pocketböcker
- Reklambroschyrer
Vid limbindning läggs individuella falsade ark efter varandra (sammanfogade). Av detta bildas en innerdel av din trycksak. För att låta limmet tränga djupt in i pappersfibrer, fräses ryggen av, ruggas upp och det resulterande pappersdammet tas bort. Först nu kan limmet appliceras externt på botten (bokryggen) med hjälp av valsar eller munstycken. Sedan pressas omslaget på det ännu inte genomtorkade limmet. Nu följer tresidig beskärning och den limmade tryckprodukten är klar. Detta förfarande använder Hotmelt och PUR-lim.
Hotmelt är den billiga versionen och har begränsad hållbarhet, varför denna typ av bindningsmetod är särskilt lämplig för enkla och kortlivade produkter.
Limbindningar med PUR-lim är dyrare, men också mer hållbara – alltså idealiska för långvariga och högkvalitativa trycksaker såväl som stora sidomfattningar.
Vid limbindning krävs en bandtjocklek på minst några millimeter. Därför är små sidomfattningar med låga pappersgramvikter vanligtvis inte tekniskt genomförbara. Inuti kan emellertid individuella blad och olika papper bearbetas.
För- och nackdelar med limbindning
- Fördelar
- Snabb och relativt billig
- Produkterna kan enkelt staplas
- Mycket bra hållbarhet vid PUR-lim
- Möjligt med enskilda blad och olika papper i innerdelen
- Verkar exklusiv
- Många format och variationer är möjliga
- Nackdelar
- Trycket försvinner delvis i ryggen
- Begränsat uppslagningsförhållande
- Minsta möjliga bandtjocklek beroende på sidantal och gramvikt
- 72 timmars torktid vid PUR-lim
Falsklistring/limfals
Med den attraktiva falsklistringen, även kallad bandlimning eller limfals, hålls enkla reklamprodukter ihop, som inte behöver hålla länge. Sidomfattningen är begränsad och ett kuvert kan inte bearbetas. Typiska falsklistrade produkter är:
- Prospekt med mindre sidomfattningar
- Reklamförsändelser
- Utskick
- Tidningsbilagor
Denna typ av bindning använder ett lim som appliceras på de avsedda falslinjerna. Arken limmas sålunda först ihop, falsas sedan och beskärs. Beroende på falstyp är tryckprodukter med åtta, tolv och sexton sidor möjliga. Större omfattningar uppnås i rulloffset. Pappersgramvikten bör ligga på mellan 80 och maximalt 135 g/m². Förutom arkoffset används denna bindningsteknik även i rulloffset, för att kostnadseffektivt producera upplagor från ca. 50 000 styck eller mer och mestadels genom inlineproduktion (alla steg i produktionsprocessen utförs inom samma maskin).
För- och nackdelar med falsklistring
- Fördelar
- Billig och snabb
- Relativt bra uppslagningsförhållande
- Många format och papper är möjliga
- Nackdelar
- Låg sidomfattning
- Bara för kortlivade produkter
- Inget omslag
- Begränsat urval av gramvikter
- Inte möjligt med olika papper
- Verkar inte särskilt exklusiv
Blocklimning
Blocklimning är en enkel och billig bindning. Kortlivade tryckprodukter från vilka du vill ta ut enskilda blad, hålls ofta tillsammans med en blocklimning. Denna typ av bindning kan därför särskilt väl användas för följande produkter:
- Antecknings- och skrivblock
- Självkopierande satser
- Skrivbara skrivbordsunderlägg
- Utbildningsdokumentation
- Värdemärken, kuponger och biljetter
Vid blocklimning bestryks endast ryggen med lim. Innan dess beskärs blad som ska limmas. En sammandragning av de enskilda sidorna är endast nödvändig, om motiven inom blocket är olika och ska tryckas i offsettryck. I digitaltryck är det möjligt att byta motiv utan en efterföljande sammandragning av de enskilda arken. En gråpapp för stabilisering och även ett omslag kan limmas in som tillval. För att enskilda sidor ska kunna tas bort, används lim med endast en liten limkraft.
Olika typer av papper kan användas inom blocket: Obestrukna papper är särskilt lämpliga. Höga gramvikter och för många sidor kan leda till för tidig utmattning av limmet: Bladen kan oavsiktligt lossna från blocket.
För- och nackdelar med blocklimning
- Fördelar
- Enskilda blad kan lätt tas bort
- Med håltagning även avtagbar
- Billig
- Möjligt med olika papper i innerdelen
- Olika format och variationer är möjliga
- Nackdelar
- Bestrukna papper är bara begränsat möjligt
- Låg hållbarhet
- Motiv får inte sträcka in i limmet
- Sidantalet är begränsat till användningsändamålet
Trådhäftning
Vid trådhäftning är tryckarken anslutna till varandra via trådar. Trycksaker som är häftade med trådar håller mycket länge, men är krävande att producera, dyra och används till exempel för högkvalitativa verk. Typiska produkter av denna typ av bokbindning är böcker som:
- Illustrerade böcker
- Biblar
- Konstböcker
- Skönlitteratur
- Kataloger
Vid trådhäftning falsar vi först enskilda tryckark. Dessa fogas sedan samman och sys ihop. Detta resulterar i bokblocket, som är limmat i ryggen och beskuret på tre sidor. De sydda och limmade bokblocken kan nu hängas in i olika omslag – de blir ”gifta” i denna process med omslaget. Trådhäftning gör det möjligt att använda olika omslag (till exempel Hardcover). Ytterligare bearbetning beror på typen av omslag.
Om du vill ha det färgglatt, kan du fritt välja färg på huvudband, bokmärken och tråd från ett brett sortiment. Även ett stort urval av omslagstyg, täckmaterial och papper för innehållet erbjuds. Ingen annan bindningsmetod möjliggör användning av så många olika material. Du behöver inte heller begränsa innehållets omfattning – mer än 1 000 sidor kan länkas till varandra på ett stabilt och varaktigt sätt.
För- och nackdelar med trådhäftning
- Fördelar
- Mycket stabil och har lång livslängd
- Bra uppslagningsförhållande
- Verkar exklusiv
- Många innehållssidor kan bearbetas utan problem
- Extremt variationsrik
- Nackdelar
- Högt pris
- Enskilda sidor kan inte bearbetas
- Falsarken ska bestå av fyra, åtta eller sexton sidor
- Överlöpande bilder försvinner delvis i ryggen
Spiralbindning
Spiralbindning kallar vi även för Wire-O-bindning, trådkambindning eller metallringbindning. Vid denna bindningsteknik dras en tråd eller trådkam genom en rad hål, som tidigare stansats i blocket. Spiralbindningen är mångsidig och används ofta för följande produkter:
- Kalendrar
- Kok- och notböcker
- Undervisningshandböcker
- Skrivblock
- Försäljningsdokumentation
- Broschyrer
Ingen annan bokbindningsmetod tillåter ett sådant utmärkt uppslagningsförhållande. Sidorna förblir liggande plana och kan till och med vändas helt. Det maximala antalet sidor beror på spiralens diameter och på papprets gramvikt. Med en stor spiraldiameter och låg gramvikt är flera hundra sidor inga problem. Inom blocket kan olika tryckunderlag och enskilda blad sättas in. Spiralerna finns i olika färger och material. Vid uppslagning får vi en förskjutning: Över ryggen löpande motiv visas inte i jämnhöjd.
För- och nackdelar med spiralbindning
- Fördelar
- Långlivad
- Utmärkta uppslagningsförhållanden
- Bladen kan vändas helt
- Möjligt med stora sidomfattningar
- Okomplicerade materialblandningar
- Bearbetbara enskilda blad
- Nackdelar
- Designs that run across the spine are broken up.
- There is a gap between the opened pages.
- limited stackability due to the protruding spiral
- smaller type area because of punched holes
Ytterligare bindningstyper
Du vill hålla ihop en bladsamling och vid behov komplettera med andra utskrifter? Då passar gaffelpärmar med en ringmekanism särskilt bra. Gaffelpärmar är stabila, de infogade arken kan vändas och bladsamlingen kan enkelt utökas.
Mappar är ett annat sätt att samla enskilda utskrifter. Detta är emellertid inte en bindningsteknik, eftersom bladen ligger lösa tillsammans. Mappar finns i olika utföranden, till exempel med isatta eller limmade flikar, olika fyllningshöjder, visitkortslitsar och hållare för kulspetspennor. De används för evenemang, försäljnings- och undervisningsdokument.
Tips: Så här väljer du den passande bindningen
När du väljer en bindning som passar ditt tryckprojekt, är följande kriterier med motsvarande egenskaper i fokus för dina överväganden:
- Kostnad
- Hållbarhet
- Sidomfattning
- Uppslagningsförhållande
- Värde/estetik
Andra och generellt mindre viktiga kriterier kan vara:
- Stapelbarhet
- Olika papper
- Arkiveringsmöjlighet
- Uttagbara enskilda blad
- Bearbetbara enskilda blad
Liten urvalshjälp
Om du bestämmer de faktorer som är viktigast för dig, kan du härleda lämpliga bindningstyper:
Exempel A
Din tryckprodukt ska uppfylla följande kriterier:
- Billig
- Medelmåttig hållbarhet
- Medelstor sidomfattning (ca. 100 sidor)
- Bra uppslagningsförhållande
I detta fall kommer endast två av de här visade bindningstyperna i fråga: Spiralbindning och klammerhäftning.
Exempel B
Din tryckprodukt ska uppfylla följande kriterier:
- Högt värde
- Stor sidomfattning (mer än 300 sidor)
- Bra uppslagningsförhållande
- Mycket bra hållbarhet (många år)
Ska dessa kriterier uppfyllas, då kommer bara trådhäftning i fråga.
Exempel C
Din tryckprodukt ska uppfylla följande kriterier:
- Olika papper för innehållet
- Enskilda blad
- Medelstor sidomfattning (ca. 40 sidor)
- Högt värde
- Relativt prisvärd
- Låg hållbarhet
Med denna kombination av kriterier rekommenderar vi limbindning med Hotmelt.
När du väljer lämplig bindningsmetod, ska du definiera kraven på tryckprodukten så exakt som möjligt, för att kunna välja rätt.
Vilken bindningsmetod för vilken produkt?
Som en liten hjälp hittar du i tabellen nedan en översikt över de bundna produkterna från Onlineprinters och respektive tillgängliga bindningstyper.
Klammer-häftning | Hotmelt-limbindning | PUR-limbindning | Fals-klistring | Block-limning | Tråd-häftning | Spiral-bindning | |
Broschyrer | × | × | × | ||||
Kataloger | × | × | × | ||||
Block | × | ||||||
Själv-kopierande satser | × | ||||||
Biljetter | × | ||||||
Kom-ihåg-lappar | × | ||||||
× | |||||||
Vägg-kalendrar | × | × | |||||
Bords-kalendrar | × | ||||||
Böcker med Hardcover | × |
Bildkällor
Öppnare: zefart (via Shutterstock)
Bilder: Africa Studio (via Shutterstock), smolaw (via Shutterstock), kazoka (via Shutterstock), multifacetedgirl (via Pixabay), Hunter Bliss Images (via Shutterstock), pashminu (via Pixabay), Landysh (via Shutterstock), Tirachard Kumtanom (via Pexels), Moobin (via Shutterstock) samt Onlineprinters GmbH