En teckensnittsrevolution är på väg: Nya färgteckensnitt kan innehålla flera färger, nyanser, texturer, blandningar och transparenser. Dessa teckensnitt imponerar och erbjuder utökade kreativa möjligheter.

Hittills har effekter med vektorbaserade teckensnitt skapats i ett grafikprogram som Adobe Illustrator, Corel Draw eller Affinity Designer. För pixelbaserade texteffekter finns det Adobe Photoshop, Corel Painter eller Affinity Photo. Men en typografisk design i ritprogrammen är komplex och saknar ofta flexibilitet i arbetsprocessen. Ändringar är besvärliga, tidskrävande och du är alltid knuten till det program som ursprungligen skapade texteffekterna.

De färgade effekterna

Men nu är det också mycket mer praktiskt: Om du har en lämplig typsnittsfil, skriver du bara in Color Fonts eller effekten i layoutprogrammet.

Den är möjlig med ”OpenType SVG”, ett teckensnittsformat som visar bokstäver i form av skalbar vektorgrafik (SVG). Detta gör det möjligt att visa flera färger i en bokstav.

Färgteckensnitt är inte nya, de kunde skapas redan tidigare, genom att två eller flera motsvarande teckensnitt trycktes över varandra i olika färger. Varje teckensnitt har sektioner avskurna för att frilägga eller överlappa färgen på det underliggande teckensnittet.

Color Fonts är OpenType SVG-teckensnitt som tillåter visning av flera färger i en bokstav.

OpenType-teckensnitt

Color-Fonts-teckensnittet ”Container” OpenType är inte heller nytt. Spridningen av Desktop-Publishing på 1990-talet ställde nya krav på teckensnitt. Dessa måste bli alltmer plattformsoberoende och var tvungna att integrera språk med ett större teckensnittslager än en latinsk teckenuppsättning. Därför utvecklade Microsoft teckensnittet OpenType år 1996 tillsammans med Adobe. Från och med år 2000 lanserades ett större antal OpenType-teckensnitt på marknaden. Dessa var inte bara plattformsoberoende, men hade också avancerade typografiska funktioner. Det här var nytt, eftersom de andra kända typsnitten, som TrueType och PostScript-teckensnitt kunde endast använda 256 tecken i en teckensnittsfil. OpenType utökade den tidigare gällande gränsen på 256 adresseringsbara tecken per teckensnitt. I sin tur använde typsnittskapare avancerade typografiska möjligheter med varianter av bokstäver och tecken eller mer omfattande språkstöd.

Ändå har typografi inte förändrats avsevärt sedan introduktionen av Open-Type-teckensnitt Det kom och kommer dock ständigt nya teckensnitt och typsnitt. Men teckensnitt kunde bara skrivas i en färg – med efterföljande ändring i färgen på enskilda tecken.

Emoji-symboler som en trigger

Framväxten av nuvarande färgteckensnitt går tillbaka till år 2010. På den tiden lade Apple färgglada Emojis till sina program. Bildteckensnitt visas i form av ett piktogram och används ofta i SMS och i chattar på mobiltelefoner och i Internet för att ersätta längre begrepp eller helt enkelt för att representera känslor. Den resulterande förmågan att placera flerfärgade vektorelement i en enda glyf är därför förmodligen det mest utbredda Emoji-teckensnittet.

Stöd av Color Fonts

Color Fonts bygger på de nya formaten såsom Apple SBIX och Google CBDT. Båda är tillverkningsbundna och byggda på bitmap (PNG). Dessutom stöder Microsoft färgteckensnitten i det OpenType baserade vektorforrmatet COLR för olika egna lösningar som DirectWrite eller Direct 2D. Den nya fonten erbjuds som OpenType SVG (W3C SVG, OpenType 3). Detta format innehåller både en vektor- och en bitmapvisning.

Photoshop CC 2017 var också den första applikationen med att stödja Bitmap-färgteckensnitt; med lanseringen av CC 2018 tillkom också vektor-färgteckensnitt. Fullt stöd erbjuder för närvarande förutom Photoshop CC 2018 bara Illustrator CC 2018 och från maj det tillgängliga Quark-XPress 2018. QuarkXPress 2018 är därmed den första layoutprogramvaran, som fullständigt stödjer färgteckensnitten, Bitmap och Vektor.

Inte alla program stöder Color Fonts fullständigt. QuarkXPress 2018 kommer med detta nya teckensnitt som det första layoutprogrammet. För typografiska utformningar kan dessa teckensnitt vara mycket användbara.

Även InDesign CC 2018 stöder Color Fonts, men endast på grundval av ”experimentellt färgstöd”. Adobe kallar detta för en förhandsgranskningsfunktion för teknik, vilken kanske inte är fullt fungerande än. Så det finns fortfarande problem med visning av färgteckensnitt i InDesign. Affinity Photo och Affinity Designer stödjer inte Color Fonts i de nuvarande versionerna.

Vid användning av webbfonter är inte alla webbläsare med Color fonts färdiga i detta nu. Medan webbläsarstödet utvecklas, är färgtypsnitten för närvarande bara synliga på Firefox och Microsoft Edge (IE). I webbläsare som inte stödjer färgteckensnitt, visas de som vanliga monokroma glyfer.

Skaffa Color Fonts

Med Adobe Illustrator CC 2018 installeras förutom Emoji-teckensnittet även färgfonten Trajan Color. Detta är en fullvärdig Color Font, som precis som den vanliga Trajan innehåller stora bokstäver.

När du konverterar Trajan Color till teckenbanor kan du se släktskapet till OpenType SVG-program. De fina detaljerna i teckensnittet extraheras korrekt som vektorer, där dessa områden har motsvarande fyllningar och gradienter.

Konvertering i Illustrator CC visar vid färgteckensnittet Trajan Color de enskilda vektorbaserade elementen med fyllningar, transparenser och gradienter.

Ett bra urval av Color Fonts finns för närvarande på Creative Market ; Många användarexempel finns på Adobe Marketplace Béhance.

Göra Color Fonts själv

Det finns möjlighet, att designa egna Color Fonts. Fontself Säljer en plug-in för att skapa vektorbaserade Color Fonts med Illustrator CC och en för Bitmap-Fonts i Photoshop (CC 2018).

Den jobbiga delen är säkerligen skapandet av de enskilda tecknen för ett nytt teckensnitt. När detta arbete är klart, dra det till Font Maker-panelen som tillhandahålls av Fontself. Där tilldelas tecknen på ett enkelt sätt i Unicode. Dessutom kan man skapa kernings, ställa in skillnader för teckengrupper, designligaturer och tilldela olika varianter av bokstäver och tecken till glyfer. Den nya Color Fonten installeras slutligen direkt från Font Maker. Plug-in Font Maker kostar hos Fontself för Illustrator CC 49 Euro och för Photoshop CC 79 Euro.

Ett verkligt mervärde

Färgteckensnitt kommer att vända saker upp och ner i typografin. De erbjuder rikliga grafikfunktioner som är kombinerade i en typsnitttsfil. I framtiden bör det även vara möjligt att lägga till animeringar för interaktiva tillämpningar av OpenType SVG-teckensnittet.

Så snart designapplikationerna fullständigt stödjer Color Fonts, kommer du förmodligen att stöta på dessa freaky bokstäver oftare. På grund av den enkla tillgängligheten och de omfattande användningsmöjligheterna med färgteckensnitt, kommer de oundvikligen att överdrivas och det tillkommer såsom i Emoji-symbolerna nya trötthetstecken. Men det kommer säkert att lugna ner sig igen. Det som återstår är en spännande, användbar och meningsfull metod för ett utökat uttryckssätt i typografin.

Källa: Burkard Publishing GmbH