Användningsmöjligheter
Limbindning övertygar med en exklusiv, chic magasinoptik och möter oss ofta i skyltning av tidskrifter och i bokhandeln. Förutom för tidskrifter, paperbacks och böcker används denna hållbara och därmed relativt billiga bindning även för kataloger och (omfångsrika) broschyrer. Mindre sidomfattningar håller med en limbindning inte tillförlitligt ihop, därför används denna bindningsmetod från och med en innerdel på fyrtio sidor. Mindre omfattning kan dock tekniskt bearbetas, om det använda pappret har en hög gramvikt. Uppåt är det med limbindning möjligt med omfattningar på över trehundra sidor. För omslag kan såväl hard- som softcover användas.
När det gäller kvalitet, ligger limbindning mellan klammerhäftning och den mycket hållbara, men dyrare trådhäftningen. Limbundna produkter är också mycket omtyckta, om det krävs en medelmåttig hållbarhet. Detta gäller till exempel för omfångsrika broschyrer och kataloger med produktpresentationer i detaljhandel eller för grossister, förutom för säsongsmässiga resekataloger. Om publikationerna inte ständigt används, kan limbindning dessutom erbjudas – t.ex. vid projektarbeten, studenttidningar, professionella arbeten, examensarbeten (som diplom- och magisterarbeten) eller avhandlingar.
Vår limbindning i detalj
Tillverkningssätt
Vid industriell tillverkning med limbindning används nästan uteslutande fräslimbindning, eftersom denna är snabb, hållbar och billig.
I det första steget samlas enstaka vikta ark och/eller enskilda blad i bok- eller binderigatan. Ponera, att tryck läggs ihop efter varandra och inte in i varandra (samlade) som t.ex. vid klammerhäftning. Med denna bindningsmetod kan även enskilda blad bearbetas och inte bara dubbelsidor. Sidantalet behöver alltså inte nödvändigtvis vara delbart med fyra. Dessutom är användning av olika papperstyper och gramvikter teoretiskt möjligt som innehåll. Vi använder oss av offset-, boktryck-, recycling- och bildtryckpapper samt olika gramvikter från tunt 80 g/m² papper till stabil 250 g/m² kartong.
Efter att bladen samlats, mals och räfflas baksidan av det slutliga bokblocket. Detta görs så, att limmet tränger igenom och därmed skapar en hållbar och permanent förbindelse mellan bladen. Sedan avlägsnas pappersdamm och limmet appliceras med rullar eller munstycken. Efter att ha klistrat på ryggraden pressas ett omslag (t.ex. soft- eller hardcover) eller ett falsband på det ännu inte torra limmet. Nu följer beskärning på tre sidor och därefter är de limbundna broschyrerna, katalogen eller boken färdig.
Hela bindningsförloppet går för övrigt mycket snabbt: Flera tusen exemplar kan bearbetas per timme i moderna bok- och binderigator.
Extra alternativ vid tillverkning
Omslag
Omslaget kan bestå av ett annat – vanligtvis fastare – papper eller kartong än innehållssidorna. Därmed verkar tryckprodukten exklusivare och stabilare. Dessutom kan omslaget utformas annorlunda än innerdelen. Detta återspeglas också i tryckdata: Om du vill ha ett katalogomslag ska du upprätta det färdigmonterat som dubbelsidor inklusive ryggbredden.
Eventuellt kan du till exempel förse omslaget med en specialfärg eller förädla det. För detta erbjuder vi bland annat en matt eller blank cellofanering, partiell relieflack samt en matt soft-touch-cellofanering. Som täckblad eller Cover kan du också välja ett sexsidigt omslag, så att den så kallade infällbara delen kan fällas utåt. Detta gör att grafik eller bilder kan placeras på bästa sätt över hela ytan.
På baksidan av tryckprodukterna kan en del tryckerier applicera ett självhäftande falsband i olika färger i stället för ett omslag runtom för att täcka limmet. En snygg effekt kan också uppnås, om limmet berikas med färg. På begäran är perforering av den limbundna produkten möjlig hos oss.
Hotmelt och PUR
I den industriella miljön används nästan alltid Hotmelt, som också kallas för smältlim eller hetlim, alternativt polyuretanlim (PUR). Båda limtyperna har sina fördelar och passar delvis för olika ändamål. Val av lim bör därför inrikta sig på avsedd användning av tryckprodukten.
Hotmelt
Hotmelt är ett billigt och lösningsmedelsfritt smältlim som torkar snabbt. Limmet smälts under värme och stelnar vid avkylning. Uppslagsförhållandet är sämre med denna heta limbindning än med produkter för vilka PUR-lim används. Fukt, kyla och värme kan påverka hållbarheten. Dessutom kan det – framför allt vid papper med hög gramvikt – lättare hända att det varma limmet bryts upp. Hotmelt passar därför framför allt för kortfristiga och enklare tryckprodukter. Det kan till exempel vara (rese- och produkt-) kataloger eller broschyrer, för vilka det med regelbundna – inte så långt ifrån varandra liggande – intervaller publiceras en ny utgåva.
PUR-limbindning
Polyuretanlim är dyrt och i gengäld mer hållbart än Hotmelt. På samma sätt varmapplicerad härdar PUR reaktivt under inverkan av fukt, vilket fortgår i 72 timmar. Därefter har limmet förvandlats till urea, som inte kan lösas upp. Denna limlösning är så stark, att den vid uppslag och kraftig böjning inte går sönder - och inga sidor kan enkelt lossna från tryckprodukten. Denna process är betydligt mindre känslig, mer hållbar och leder till ett bättre uppslagsförhållande än limbindning med Hotmelt. Korrekt bearbetade tryckprodukter med PUR-limbindning uppnår samma hållbarhet som produkter med trådhäftning.
PUR-lim används gärna för exklusiva tryckprodukter med lång hållbarhet, större sidantal och för produkter som ofta ska slås upp. Detta kan vara tidlösa magasin som inte tappar sin aktualitet - såsom temarelaterade tidskrifter, pocketböcker och böcker.
Detta ska beaktas vid limbindning
Förhållande mellan gramvikt och omfattning
Ju lägre gramvikt på innehållssidorna, desto mindre blir det möjliga sidantalet. Det krävs en bandtjocklek på minst några millimeter. För till exempel ett 80 g/m² papper erbjuder vi limbindning med ett innehåll från och med 56 sidor. Vi kan bearbeta redan från och med 24 sidor, om du väljer ett 250 g/m² papper för innehållet. Dessa uppgifter gäller för offsettryck. Vid mindre upplagor, som vi tillverkar i digitaltryck från och med ett exemplar, kan vi erbjuda limbindning från och med åtta innehållssidor.
Uppslagsförhållande
Tryckproduktens sidor pressas samman av det stelnande limmet på bandet, vilket påverkar uppslagsförhållandet: Limbundna broschyrer, kataloger och böcker kan inte slås upp helt platta, vilket t.ex. är möjligt vid tråd- eller ryggstickshäftning. Eftersom PUR-limmet inte härdat förrän efter 72 timmar, kan en tidigare uppslagning påverka hållbarheten. Det kan bli till en nackdel vid layoututformning. Eftersom böcker eller kataloger som bundits på detta sätt inte kan slås upp helt och tryck kan gå långt in mot ryggen, kan delar av ryggnära motiv försvinna.
Anvisningar för utformning
Bokryggens tjocklek för omslaget
Beakta ovillkorligen tjockleken på bindningsryggen/bokryggen vid upprättande av tryckdata för omslag. Den kan beräknas med följande tumregel: Ryggens tjocklek i millimeter = innehållssidor: 2 x pappersvikten : 1000.
Exempel: För en katalog med 64 innehållssidor med en gramvikt på 250 g/m² blir ryggtjockleken = 64 : 2 x 250 : 1000 = 8,00 mm
Lämna ryggen på omslagets innersida öppen
Eftersom limmet häftar dåligt på tryckta ställen, bör ryggen lämnas öppen på omslagets innersidor vid utformning. Annars kan sidorna redan efter en kort tid lossna från bokryggen.
Utskjutning
Utskjutning av innersidor på din tryckprodukt tar vi hand om. Det innebär att vi positionerar och ordnar enskilda sidor i kataloger, broschyrer m.m. för dig på tryckarket. Upprätta därför i dina tryckdatadokument som enkelsidor i stället för dubbelsidor eller exportera fortlöpande enkelsidor i en PDF-fil, om du skulle ha arbetat med dubbelsidor.
Alternativ till limbindning
Limbindning är ett mycket bra val för många tryckprodukter. Särskilt omtyckt är den för produktion av kataloger, tidskrifter, magasin och broschyrer.
Beroende på användningsändamål och tryckproduktens omfattning, kan man med hänsyn till för- och nackdelar även erbjuda en alternativ bindningsmetod. Här är några exempel:
- För skoldokument passar särskilt bindningsmetoder, som har ett bra uppslagsförhållande - såsom spiralbindningar. Läxor, magister- och kandidatarbeten eller andra avhandlingar kan också bindas.
- Vid reklamtrycksaker, broschyrer eller tidskrifter av mindre omfattning passar klammerhäftning resp. ryggstickhäftning. På begäran finns dessa också tillgängliga med ringöglor istället för enkla klamrar, alltså idealiska för häftning.
- Särskilt exklusivt och mycket hållbart blir det med trådhäftning. Dessutom kan man här bearbeta ett mycket stort antal blad. Med denna metod binder man vanligtvis böcker och exklusiva magasin eller broschyrer.
- Ska tryckproduktens blad (liknande som ex. vid genomskrivningssatser eller små skrivblock) enkelt kunna frånskiljas, är blocklimning det bästa valet.